Reklama
 
Blog | Filip Rosenkranc

Proč do Afriky? Mapovat! (s open-sourcem)

 

Ahoj ze Středoafrické republiky! Zakončili jsme třetí týden školení na jihu Francie, dva dny nabrali síly v Paříži a dneska v noci dorazili do Středoafrické republiky. Jsme zabydlení ve vlastním domě – má svoje mouchy, ale na mástní poměry to je asi dost luxus. Teď sedíme na internetu v naší kanceláři u France Volontaires. Než se víc ponoříme do Středoafrické republiky, posílám pár informací o našem posledním týdnu školení a o celém projektu.

 

(Psáno 10. října) Školit nás přijeli opravdoví odborníci. Na jeden den školení o programu Sahana přiletěl ze Spojených států Mark, který celý projekt Sahana založil a řídí. Vycházel ze svých zkušeností při humanitární práci v různých oblastech, kde viděl potřebu spolupráce a koordinace mezi všemi organizacemi, které na daném místě humanitární pomoc poskytují. Sahana tedy slouží ke zmapování všech humanitárních aktérů a jejich zobrazení na mapě včetně kontaktů a dalších informací.

 

Mark ze Sahany nás školí

 

Reklama

Čtyři dny jsme se věnovali zvládnutí OpenStreetMap. Jde o vytváření online map ve stylu wiki – tzn. že každý může do mapy přispět, výsledek je k dispozici všem úplně zdarma a nikdo si ho nemůže přivlastnit nebo ho zpoplatnit. OpenStreetMap funguje celosvětově, ale v rámci něj funguje skupina HOT, která se věnuje jeho využití při humanitárních krizích. Naši dva hlavní školitelé – Nicolas a Severin – mapovali Haiti po zemětřesení a pomáhali školit místní dobrovolníky.

 S Claudií z Itálie předstíráme, že přemýšlíme

 Tak jsme se dozvěděli něco více o tom, co konkrétně budeme ve Středoafrické republice dělat. Budeme mapovat – částečně u počítače pomocí satelitních snímků (označování cest a budov podle satelitu) a taky v terénu s GPSkou a dalšími udělátky, co jsme dostali (doplňování informací o budovách a místech). Budeme spolupracovat s místními humanitárními organizacemi a mapovat to, co oni budou potřebovat. Bude školit místní v používání stejných nástrojů a také snad uspořádáme oblíbené mapovací párty, kdy se s mapami a GPSkami vyrazí do terénu. Do vytvořených map pak budeme zanášet informace o humanitárních organizacích – kde kdo působí, co tam dělá, jak se s ním spojit atd. V půlce listopadu za námi dorazí Severin a trošku odborněji nás povede.

 

EUROSHA tým i se školiteli

 

INFO VSUKVKA o projektu: Náš projekt je financovaný Evropskou unií, konkrétně Generální ředitelstvím pro humanitární pomoc (DG ECHO). V Lisabonské smlouvě bylo ustanoveno, že bude vytvořen sbor evropských dobrovolníků pro humanitární pomoc, který má začít fungovat od roku 2014. Zatím běží několik pilotních projektů, na kterých se zkouší různé možnosti činností a jejich efektivita. Náš projekt EUROSHA je jedním z nich. Podílí se na něm asi desítka evropských neziskovek plus Sahana a OpenStreetMap. Všechno to řídí francouzská organizace France Volontaires, v jejíž pobočce budeme ve Středoafrické republice sídlit, Českou republiku reprezentuje Diakonie.

 

Poslední chvíle na západě - Paříž