Reklama
 
Blog | Filip Rosenkranc

Školení pro ministerstvo v našem obýváku

 

Roky pracuji jako dobrovolník a jsem zvyklý produkovat hodně muziky s minimem zdrojů. Nový rozměr moje dobrovolničení nabralo ve Středoafrické republice, když náš EUROSHA tým pořádal první školení o OpenStreetMap. Experty z Ministerstva vody a lesů i Univerzity Bangui jsme přivítali v obýváku našeho domečku.  

 

Elektřina vypadává klasicky v 9 hodin, čerstvě zakoupený generátor se ale roztáčí a napájí dataprojektor. Náš tutor Severin, který nás na dva týdny přijel podpořit, popisuje technické detaily projektu deseti kartografům a odborníkům na geografické informační systémy (GIS). Jsme rádi, že Severin tu je právě na naše první a zároveň nejodbornější školení, a může tak zodpovědět i GIS dotazy.

 

Obýváková prezentace v plném proudu

 

Reklama

Po prezentaci nastává oblíbená část školení – mapovací party v terénu. Bereme připravené GPSky, dotazníky pro zachycení detailů o zmapovaných objektech i tzv. Walking Papers – vytištěnou část mapy pro území, kde se chystáme mapovat. Odborníci nepotřebují dlouhé vysvětlování a po chvíli dorážíme k prvnímu objektu na naší části mapy – malému čínskému obchůdku Sinobel.

 

Jorieke vede mapping party

 

Před vstupem do obchodu pan s GPSkou zaznamenává geografickou pozici a získané číslo „waypointu“ 001 ukazuje kolegovi s dotazníkem, který jej zapisuje společně se stavem budovy a popisným číslem. Třetí člen týmu zapisuje stejné číslo do půdorysu budovy na mapě a pokouší se porovnat velikost domu na papíře a ve skutečnosti. Zeď mu to moc neusnadňuje a tak vyrážíme ulicí dál. „Party“ se nám rozjela, naše skupinka kartografů by nejraději zmapovala úplně všechno.

 

Severinovo šokující školení :)

 

Místní jsou zvědaví, proč jim po čtvrti pobíhá podivná skupinka s mapou a dalšími udělátky, a tak přichází zdržující, ale velmi důležité vysvětlování, co to vlastně provádíme. „Tvoříme mapu Vašeho města, kterou můžou na internetu všichni zdarma využít,“ odpovídáme a zároveň se pokoušíme náš tým přimět k obědové pauze.

 

Školení pro lidi z radnice...opět v obýváku
Fede ukazuje mapovací program i na svém smartphonu

 

Po té jsou všichni účastníci připraveni naučit se zacházet s naším programem JOSM, zpracovat zachycené trasy, souřadnice i detaily o budovách a silnicích a pomocí nich zaktualizovat online mapu. Přichází však nemilé „překvapení“ – nejde internet. Voláme technika a po oblíbeném „za chvíli jsem na cestě“ jsme si byli jisti, že dnes technika neuvidíme. Séverin mistrně improvizuje a bez připojení předvádí, jak vytvářet online mapu. Jinak nadšení kartografové jsou zklamaní, že si tuto část nemohli sami vyzkoušet. Domlouváme se tedy na pokračování školení někdy příště.

 

Séverin představuje naše dotazníky

 

Naše školení i překvapení pokračuje ve středu. Tentokrát doma vítáme tým z radnice, který se zabývá číslováním domů (za účelem výběru daní). Následné peripetie popíši jen heslovitě. Marné čekání na stoly a židle, rozbitý čínský generátor, prezentace na osmi počítačích místo projektoru, mírně snížená schopnost/ochota naší hostitelské organizace France Volontaires zajistit nám důstojné pracovní podmínky hodné projektu financovaného EU. Zmatek, rozčarování, improvizace, prodloužená mapovací party. V pátek přesun do sálu na radnici, kde pořádně nefunguje internet, další offline školení v našich online nástrojích a odložení zbytku školení na příští týden.

 

Lenka a Serge při práci s radničním týmem

 

Přesun na radnici...kde je internet na umření

 

Přes všechna zklamání, ostudu a problémy máme za sebou neuvěřitelné dva týdny. Chci tímto poděkovat Séverinovi z organizace Humanitární OpenStreetMap Tým (HOT), kterému se podařilo nás znovu nakopnout, proškolit nás v pokročilejších nástrojích, dodat nám inspiraci i posunout projekty s našimi partnery a který nám umožnil jasněji nahlédnout cílů našeho projektu. Rád budu vzpomínat na práci s mapami a daty od UNICEFu daleko po půlnoci a snad nám podobné naladění dlouho vydrží.

 

Po dvou týdnech práce...loučení se Severinem

 

Naše práce nás tak proslavila? Bohužel ne, jde jen o náhodný rozhovor na koncertu.

 

Pár odkazů:

  • Rozsáhlou komunitu OpenStreetMap máme i u nás v ČR. Mrkněte, jak je zmapovaný váš dům. A jaký že je rozdíl mezi OSM a Google maps? Podstatný – data v OSM nepatří nikomu a zároveň všem – každý je může využít ke svým účelům – humanitárním, komerčním i jiným. To s Googlem nelze.

  • Podrobněji radosti a strasti můžete sledovat na oficiálním blogu (v angličtině).

  • Zážitky mých čtyřech českých kolegyň, které jsou na stejném projektu (každá v jiné zemi), si zase můžete přečíst na jejich blozích. Odkazy najdete v panelu vpravo.