Reklama
 
Blog | Filip Rosenkranc

SAR: Bezpečnost až na prvním místě

Bezpečnost je ve Středoafrické republice priorita číslo jedna – pro místní obyvatele, pro humanitární organizace i pro nás. Pokud v oblasti útočí ozbrojené skupiny, které zabíjí a kradou a kvůli kterým lidé opouští své domy i pole, těžko může být řeč o nějakém rozvoji.

(29.10.2012) Humanitární pracovníci také nemůžou pracovat v oblastech, kde se bojuje nebo kde hrozí velké nebezpečí a před každou cestou se musí informovat o bezpečnostní situaci. My žijeme v nejbezpečnější části země, ale i tak je potřeba se mít na pozoru.

 “Při vybírání vašeho domu byla na prvním místě bezpečnost oblasti a dostupnost elektřiny,” vysvětluje nám Cheick, náš místní koordinátor. Bydlíme ve čtvrti, kde žijí relativně bohatí lidé v podobných domech jako ten náš. V domech za velkou zdí s ostnatými dráty nebo střepy nahoře a s jedním či více strážnými. Náš dům je takový uměle vytvořený západní mikrosvět uprostřed Afriky, ale je to tak nutné kvůli bezpečnosti naší i drahého vybavení, se kterým pracujeme.


 

Reklama

Tržiště na PK5 - označení pro oblast 5 km od centra města

 

Ulice Bangui jsou relativně bezpečné, ale obzvlášť běloch si musí hlídat vše, co má. Hned druhý den se mi stalo, že se mi malý kluk z ulice (dětí ulice jsou tu spousty) pokusil za bílého dne otevřít batoh. Horší situace je na tržištích, kde jsou davy lidí a člověk si bezpečnou zónu okolo sebe těžko uhlídá. Tam je ideální dát si všechno do batohu, ten si dát na břicho a přidržovat. Jako fotek chtivý fotograf se snažím mít foťák stále po ruce – v kapse u kalhot. Jednou na tržišti, když na mě promluvil kolemjdoucí, jsem zjistil, že v mé kapse není jenom ruka moje, ale i jedna zlodějíčkova. Foťák jsem naštěstí pevně držel.

 

Náš středoafrický EUROSHA tým na oslavě narozenin

 

Každý čtvrtek chodíme na setkání OCHA (Úřad OSN pro koordinaci humanitární pomoci), kde jsme mimojiné informováni o tom, co se kde v SAR stalo. Pán z bezpečnosti každý týden vyjmenuje pár oblastí, kde byl někdo zabit nebo přepaden. Jde hlavně o příhraniční oblasti, např. na jihovýchodě řádí ozbrojená skupina LRA proslavená díky filmu KONY. V Bangui byl za poslední měsíc jen jeden konflikt mezi opilými vojáky.

 

Tanec na oslavě narozenin - nejvíce válela stará maminka

 

Otázka bezpečnosti se také týká informací, se kterými budeme pracovat a které budeme zveřejňovat. Smysl našich dvou online programů je sesbírat co nejvíce informací důležitých pro humanitární pomoc a zpřístupnit je všem na internetu. Např. zveřejnění umístění nemocnic a klinik by ale mohlo ohrozit lékaře i pacienty. Na jihovýchodě země se stalo, že právě vojáci LRA přepadli kliniku, zabili jediného doktora v oblasti a ukradli léky. Zatím ale budeme pracovat v Bangui, kde poloha nemocnic není žádné tajemství a jejich zveřejnění na mapě by nemělo nikoho ohrozit.

 

Místní narozeninové menu. U mě to vyhrály smažené banány.
Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden...internet.