Reklama
 
Blog | Filip Rosenkranc

Krize a rebelové ve Středoafrické republice

 

Byl povánoční čas, 27. prosince, rebelové po více jak dvou týdnech útoků obsadili několik měst a přiblížili se hlavnímu městu a my se chystali Středoafrickou republiku preventivně opustit další den ráno. Odpoledne jsme trávili mapováním, když najednou zavolal Cheick, náš místní šéf. Měli jsme si ihned sbalit věci, letadlo odlétá za dvě hodiny. 

 

Z připraveného evakuačního batohu všechno ven a pak zase dovnitř s ostatními věcmi a během chvíle jsme byli připraveni po 3 měsících opustit náš dům, aniž bychom věděli, zda se ještě někdy vrátíme. Rebelové od prvního útoku výrazně pokročili a není jasné, jak se situace bude vyvíjet. 10. prosince zabrali první město na severu země, následně se utvořila aliance 3 skupin rebelů s názvem Seleka. Ta zabrala více jak desítku významných středoafrických měst včetně města Sibut 184 km od hlavního města Bangui.

 

Vyzdobená mapa SAR na naší stěně

 

Reklama

Bojů se odehrálo jen několik, špatně vybavená a placené středoafrické armáda se většinou z měst stáhla ještě před příchodem rebelů. V obsazených městech lidé mají strach. Tisíce jich opustily svoje domy i pole a utekly se schovat do buše.  Rozvojové organizace opustily zemi, humanitární přerušily aktivity. Obě strany využívají dětské voják, podle UNICEFu jich he asi 2500. Přesný počet uprchlíků rozsah a škod bude jasný až po skončení krize. Už teď je ale jasné, že o rozvoji Středoafrické republiky, která byla i tak ve špatné situaci, teď nebude nějakou dobu řeč.

 

Rychlobalení

 

My jsme teď v Kamerunu a čekáme, co s námi bude dál. Ve spolupráci s lidmi s Humanitarian OpenStreetMap Team mapujeme pomocí satelitních snímků města zabraná rebely. Tam tisíce lidí opustily svoje domovy a až situace dovolí, humanitární organizace tam budou mít spoustu práce. Tu jim budou moci usnadnit námi vytvořené mapy, které si každý může otevřít na stránce OpenStreetMap (mapa podboná jako GoogleMaps) nebo si je zdarma stáhnout do své GPSky. Stejný systém se velmi osvědčil po zemětřesení na Haiti.

 

Náš středoafrický vánoční stromeček

 

Také každý den sledujeme vývoj ve Středoafrické republice. Prohlášení rebelů, že chtějí odchod prezidenta. Příjezd stovek vojáků z (nejen) afrických zemí, ať už pro zastavení postupu rebelů nebo pro ochranu civilistů. Přepadený konvoj, vykradené sklady s potravinami. Zátarasy v Bangui, zákaz nočního vycházení, civilní hlídky s mačetami – ale i tak v hlavním měste relativně klid. Zprávy o zhoršující se humanitární situaci tisíců lidí, rostoucí ceny potravin. Nečinnost francouzské ambasády, která své lidi v zemi nechává, i když ji opustili už i lidé z Čadu a Súdánu. Všechny naděje nyní leží na rychlém mírovém vyřešení situace.

 

Povánoční mapování

 

Tento týden začínají klíčová vyjednávání – pro nás i pro SAR. V Gabonu se setkali prezident, rebelové i opozice. Jaké by bylo nejlepší řešení? Těžko říct. Velká část rebelů nejsou ani Středoafričané, pochází z Čadu a Súdánu. Kdyby prezident odstoupil a přenechal moc rebelům, mezi 3 rebelskými skpinami by začal boj o moc a těžko říct, jak by zemi dokázali vést. Prezident, proslulý spíše hromaděním výhod a peněz pro sebe a svoji rodinu než schopností a odhodláním rozvíjet svou zemi, odstoupit nehodlá. Dobrým výsledkem zatím je, že slíbil nezměnit ústavu a ukončit své prezidentování na konci jeho druhého období v roce 2016. Ve hře je utvoření společné vlády s rebely.

 

Kopcovité Yaoundé - hlavní město Kamerunu

 

Nám v Kamerunu začla vyjednávání o naší budoucnosti. Je jasné, že v rámci naší mise se do SAR nevrátíme. Řešíme, jak, do jaké míry a kde a jestli vůbec budeme v našem projektu pokračovat.

 

Odpočinek v Kamerunu a superstrom

 

 „To, co vidím teď v SAR, jsme viděl v jiných zemích před 10 lety,“ popisuje nám svůj pohled kamarád s mnohaletými zkušenostmi z různých afrických zemí. Středoafrické republika je země chudá, krásná, nebezpečná a do velké míry zapomenutá. Zasloužila by si více pozornosti. Té se jí teď paradoxně díky rebelům dostává. Možná jste slovo nebo dvě o SAR zaslechli v českých médiích.  Pokud by vás zajímalo více, nabízím pár zajímavých odkazů.

 

Pirogues - výlet na řece